Учешће у програму дочека српске нове године

Београд најмлађима – 13.01.2014.

Одазивајући се на позив организатора манифестације „Београд најмлађима“ под покровитељством Градске управе Града Београда, деца из вртића у склопу ПУ Савски венац узела су учешће у извођачком делу, уживала у приређеном програму, дружила се са кловновима, жонглерима, витезовима и осталим учесницима ове манифестације на платоу испред градске куће.

Претходни Следећи

Одлазак и повратак деце организован је градским аутобусом стављеним на располагање нашим малишанима специјално за ову прилику, и који их је са платоа испред музеја 25.мај повезао до „попришта“ дешавања, док је део деце која су наступала повезао и вратио наш вртићки минибус. Ово је била прилика да васпитачи са децом још једном утврде основе безбедног уласка у аутобусе, као и понашање током вожње. Уз прелеп дан и уредан амбијент потпуно новог аутобуса, већ сама вожња је деци креирала сјајну атмосферу па је реткост била видети тренутак дечјег лица без осмеха, а о песмама, жагору и шалама не треба ни говорити. Излазак деце из аутобуса и кретање по платоу испред градске скупштине посебно уређеном за ову прилику, само је био наставак већ ионако изузетног догађаја у упознавању деце са околином, односно сарадњи са локалном заједницом што су негде и приоритети рада са децом у овом узрасту.

Шарена променада у којој су деца из наших вртића уживала декорисана је и тезгама са играчкама, балонима, накитом, слаткишима и многим другим занимљивим стварима, те је и само кретање кроз такав амбијент било сјајна увертира за дешавања испред бине. Није тајна да су за децу посебно интересантни били витезови у средњевековним одорама, али и са многобројним изложеним оружјем, штитовима, кацигама, заставама и свему ономе о чему машта једно дете. И коначно, после уводне речи водитеља, те поздравне речи председника Привременог већа Београда господина Синише Малог, програм је могао да почне.

Претходни Следећи

Представљајући оно што деца у својим вртићима могу да науче, најмлађи извођачи измамили су осмехе и аплаузе публике која се гурала не би ли боље видела те сјајне мале певаче, рецитаторе, али и хипхоп репере или чак плесаче у бродвејском стилу којег се не би постидела ни много старија деца. Плаве капице за дечаке, розе за девојчице, комплетна је кореографија која је могла бити на располагању у том тренутку, али за такав изузетан наступ показало се да кореографија готово да није ни потребна. Лево, па десно, па опет лево…убрзо је и публика почела да цупка у ритму лагано долазећи к себи од чуда које се дешавало на бини испред њих. Бродвеј којим су наши малишани из вртића Пчелица почастили публику испред Старог двора, дуго ће остати упамћен. Одмах затим ови сјајни извођачи направили су временски скок и у хипхоп стилу одреповали ауторску песму заједно са својим старијим „колегом“ репером и још једном извукли публици осмехе и аплаузе.

Није било превише времена за припрему и наступало се са оним што се редовно ради у вртићима, те је значај приказаног далеко, далеко већи. Управо на тај начин је један континуирани заједнички рад деце, родитеља, васпитача и стручних служби вртића добио своје потпуно заслужено место у идеји да се у временима штедње можемо забавити приказивањем онога што свакодневно научимо, те да спектакл може приредити и оно што деца редовно раде у својим собицама, салама и двориштима. Присутна публика, посебно она најмлађа тачно зна каквог је обима тај спектакл био.